Uw mening?


21-05-15 Hekje op wildrooster verhoogt toegankelijkheid

Hekje op wildrooster verhoogt toegankelijkheid

Joop Sanders opent het nieuwe hekje bij het bruggetje over de Karnemelksloot

Dankzij een stalen plaat en een klein klaphekje kunnen blinden en slechtzienden sinds april 2015 samen met hun geleidehond het wildrooster van het bruggetje over de Karnemelksloot in de wijk Fortlanden passeren. Het ziet er simpel uit, maar er ging slim denkwerk aan vooraf en er was medewerking van meerdere partijen voor nodig.

Bruggetje ontoegankelijk met geleidehond

Het rooster ligt er al jaren, op verzoek van de Vereniging Natuurmonumenten. Het moet verhinderen dat loslopende honden het aangrenzende natuurgebied ingaan en achter het wild aangaan. Maar daardoor was het bruggetje wel een lastige of zelfs onneembare barrière voor mensen met een geleidehond. En voor skeelers en mensen met wandelwagens met kleine wielen was het ook niet prettig.

Weghalen rooster geen optie

Joop Sanders, die daar zelf graag wandelt met zijn geleidehond Owen, kaartte het probleem in 2007 al aan. De gemeente wist er eigenlijk niet goed raad mee. Weghalen van het rooster was geen optie en het bruggetje is te smal voor de plaatsing van een houten klaphek, zoals je die wel ziet in natuurgebieden. De heer Sanders trad enkele jaren geleden toe tot het bestuur van Platform WMO Naarden/Bussum. Het platform ondersteunde zijn wens en dat prikkelde de gemeente om er opnieuw nog eens serieus naar te kijken.

Unieke oplossing

Eendrachtige samenwerking tussen vertegenwoordigers van het WMO-platform, Natuurmonumenten, buurtplatform Parkwijk en de gemeente leidde uiteindelijk tot het mooie resultaat. Er was nog een vijfde partner nodig: Brouwer en Visser Metaalbewerking Naarden. Deze firma maakte en plaatste het hek, dat gerust een unieke oplossing genoemd mag worden die nog niet eerder in vergelijkbare situaties is toegepast.

Blij met de oplossing

Joop Sanders is blij dat er toch een oplossing is gekomen. De toegankelijkheid van het bruggetje verschaft hem nieuwe mogelijkheden. “Ik kom hier graag, want het is er autoluw”, legt hij uit. “Ik houd zowel van kleine wandelingetjes in de buurt als van lange afstanden, bijvoorbeeld naar Nederhorst. Maar ik ga toch echt niet mijn hond optillen om een bruggetje te passeren. Owen weegt zo’n 35 kilo!”.

Platform WMO zet zich in voor toegankelijkheid

Voor het Platform WMO Naarden/Bussum is de komst van het hekje een mooi succes. Het beoordelen van de openbare ruimte en gebouwen op de mate van toegankelijkheid, is een van hun belangrijkste taken. Het gaat hen overigens niet alleen om het wegnemen van fysieke belemmeringen, zoals trappetjes, te smalle deuren en dergelijke. Het gaat ook om het bestrijden van vooroordelen of het gebrek aan kennis over wat mensen met een beperking nodig hebben om deel te kunnen nemen aan het sociale leven. Met het oog daarop werkt het platform in oktober 2015 weer mee aan de landelijke Week van de Toegankelijkheid.

Contactgegevens van het Platform WMO

Strenge regels voor honden blijven intact

Niet alleen slechtzienden, maar ook andere hondenbezitters zullen nu meer  van het bruggetje gebruik gaan maken. De strenge regels van Natuurmonumenten blijven echter van kracht. Het bruggetje geeft toegang tot een weggetje dat luistert naar de naam Naardermeer. Op dat weggetje zijn honden toegestaan, op voorwaarde dat ze zijn aangelijnd. In de rest van het Naardermeergebied zijn honden niet toegestaan, ook niet als ze zijn aangelijnd. Vanwege de komst van het hekje gaat Natuurmonumenten daar nog strenger op letten.

Foto: Bob Awick

REACTIES
Geen reacties
REAGEER
Naam:
E-mail:
Titel:
Reactie:
Code: captcha